Když cestujete, všimnete si rychle, že to, jak věci fungují u nás, nemusí platit jinde. A přesně to se mi stalo naposledy na Madeiře. Součástí takřka všech restaurací je i klasický gril s uhlím. Ale dřevěné uhlí na tomto ostrově nikde nepotkáte. Zato auta se štípaným dřevem na silnicích jen tak nepřehlédnete. Jak vyrábějí dřevěné uhlí na Madeiře?
Umění jednoduchosti
Na Madeiře zřejmě moc dobře rozumí rčení, že v jednoduchosti je krása. Proto si vyrábějí uhlí tím nejjednodušším a zároveň i nejlevnějším možným způsobem: Vedle grilu si na roštu s velkými oky rozdělají oheň. Pod něj už propadává uhlí připravené rovnou do grilu. Lopatou se pak jen doplňuje pod maso dle potřeby.
A jak takové maso chutná? Inu skvěle! Grilování na přímém ohni
zažívá poslední dobou renesanci. Není na tom nic špatného. Klasický oheň člověk využívá k úpravě jídla desetitisíce let. Stačí k tomu jen obyčejné dřevo.
Na dřevu záleží
Byť píšu obyčejné, pár tipů není k zahození. Mnohem lepší je tvrdé dřevo, které tak rychle nevyhoří. Tvrdé dřevo vytváří potřebné uhlíky. Hodit se budou větší kusy dřeva, protože v nevyužitelný popel se rychle promění i menší kusy tvrdého dřeva. Jako nejlepší mi přijde z českých dřevin
buk. Doutnající pokrmu totiž dokáže dodat i příjemnou vůni.
Cena překvapí
Zatímco 10 kg dřevěného uhlí vyjde v supermarketech na téměř 400 korun, za necelé dva tisíce pořídíte celý kubík tvrdého dřeva bez práce, tedy naštípaného, včetně dopravy až na zahradu. Kubík sypaného tvrdého dřeva
váží i po usušení nějakých 300 kg. Asi je jasné, že se grilování bez dřevěného uhlí navíc vyplatí.
Osobně nejvíc miluji univerzálnost klasického dřeva. Stačí doma držet zásobu suchého buku a máte vždy jistotu, že bude co přikládat do kotle, krbu, táboráku, grilu i udírny! Nemusíte řešit, jestli zrovna nedochází uhlí do kotle nebo dřevo na táborák. Nebo zrovna raketově zdražila elektřina, aby mi bylo líto vařit na elektřině. Když si život chytře zjednodušíte, stačí myslet v tomto případě jen na zásobu buku. Přitom rozhodně nepřijdete o onu krásnou rozmanitost života, která je plná chutí, vůní i pocitů.
Další inspiraci ohledně vaření na ohni můžete nasávat
na stránkách Petromaxu.